Kruidenpad

In de toerismeraad werd het initiatief genomen om, naar aanleiding van de heksenherdenking, ook een Kruidenwandelpad in Kalken aan te leggen en een Heksenfietspad te Laarne, waarbij je langs de woonplaatsen van de voormalige heksen komt. Infoborden met historische informatie kruisen je pad.
Beide routes willen de lokale wandelaar en/of toerist kennis laten maken met het rijke historische verleden van onze gemeente.

Brochures in kleur met routeplan van deze fiets en/of wandelingen zijn te verkrijgen op de gemeente – dienst toerisme. Prijs : € 1.80

Kruidenwandelpad:
Heksenwandeling met kruidige stap (Kruidenpad)
Afstand :+- 6 km (gedeeltelijk voor rolstoelgebruikers toegankelijk)
Samenstelling: Lieve Van Bockstael en Marianne Matthys
Start: Vaartplein Kalken

Deze wandeling vertrekt van het Vaartplein te Kalken en gaat langs de Kalkenvaart om af te buigen aan de verlegde Oude Schelde waar de dijk volledig wordt gevolgd. Ondertussen kunnen de wandelaars kennismaken met de wondere wereld van kruiden en planten die zo’n belangrijke rol speelden in het leven van heksen en van kruidenkenners.

kruidenpad4       kruidenpad9       kruidenpad2       kruidenpad3   Niet alleen planten maar ook vogels en amfibieën waren belangrijk in dit spel van magie en kruidkunde dat meesterlijk werd beoefend door deze heksen.Al te vaak hebben wij van heksen nog steeds een beeld als van toverkollen die gewone mensen de stuipen op het lijf joegen en hen bestookten met duistere kunstjes waarvan alleen zij beter werden. Of we associëren hen met duivels en ander gebroed waarmee hun omgeving dacht dat zij vaak optrokken. In werkelijkheid ging het meestal om verstandige vrouwen die een grote rol speelden in hun leefomgeving, hierin een belangrijke plaats opeisten en erom werden gewaardeerd.
Als we vandaag over comfortabele en aangename materialen kunnen beschikken die ons het leven een stuk vergemakkelijken, dan is dit niet alleen te danken aan de wetenschap maar ook vaak aan deze heksen die hun kennis voor ons gratis ter beschikking hebben gesteld. Helaas hebben zij hiervoor dikwijls een zware tol betaald en bekochten zij dit ook soms met hun leven.
Vaak werden zij ook nog het slachtoffer van het politieke spel dat over hun hoofden werd gespeeld en waarvoor zij schandelijk werden misbruikt. Deze wandeling wil een eresaluut brengen aan al deze vrouwen die hun plantenkunde ten goede gebruikten en ter beschikking stelden van hun omgeving.

En hopelijk kunt u hen aan het einde van deze wandeling hierom dan ook waarderen.