Heksen zijn de lijm

Artikel in Het Nieuwsblad: “Heksen zijn de lijm” – Filip Osselaer27/09/2006 ,,Eerst was er wat argwaan… Een heksengilde? Waar is dat goed voor? Maar we kregen de kans om het te proberen. En al heel snel kwam er steun en enthousiasme.” Nu treden de acht heksen op als ambassadrices van het bonte culturele leven in Laarne en Kalken.
Met een vijfde stek op de prioriteitenlijst vinden de inwoners van kasteelgemeente Laarne sport en cultuur belangrijk. De waardering voor de aanpak van het sport- en cultuuraanbod is bovendien erg hoog. 75 procent van de ondervraagden vindt het thema ronduit goed aangepakt. Kortom: het culturele – en sportieve leven – bruist in Laarne en Kalken. De heksengilde, ontstaan in 2004, is er op korte tijd de exponent van geworden: acht flamboyante vrouwen die, gehuld in magisch zwart, meewerken aan de uitstraling van de gemeente en aan de uitbouw van toneelverenigingen, (kerst)markten, toeristische routes en culturele manifestaties.

p_krantenartikel6_ezg_4

Subsidies
Opperheks Vera Bertin: ,,Ons initiatief was puur persoonlijk. We zijn zeker geen politieke beweging. We hebben ons project eerst aan het gemeentebestuur voorgesteld. Daar was eerst argwaan, maar al snel kregen we steun. Onze gilde kreeg een kans.” De heksen werden officieel gedoopt, hun ‘geboorte’ werd in de annalen opgenomen. En ze lieten zich in vol ornaat in het verenigingsleven bewonderen. Eerst mondjesmaat, maar na verloop van tijd steeds nadrukkelijker. En met succes. Na twee jaar kwamen ze in aanmerking voor subsidies. Marianne Matthys: ,,Net als andere culturele en sportieve verenigingen krijgen we financiële steun, twee procent van de gemeentebegroting. Vorig jaar is de subsidie opgetrokken tot 2,2 procent van het budget.”
In 1607 werden in Laarne zes vermeende heksen – tooveressen – berecht. Vier van hen stierven op de brandstapel, één ‘ slechte vrouw’ werd verbannen, een zesde vrijgesproken. In 2007, vierhonderd jaar na datum, zal Laarne de heksenprocessen herdenken met een groots spektakel, eind augustus. HEKSenVUUR moet een nieuwe impuls geven aan het verenigingsleven. Daarvan zijn de acht vrouwen nu al overtuigd. ,,Het spektakel wordt nu al volop voorbereid”, zeggen ze. ,,Het boeiende is dat we in contact komen met jeugdbewegingen, toneelgroepen, regisseurs, scenarioschrijvers, decorbouwers om samen aan een project te werken. We groeien harmonieus naar de festiviteiten toe. Eigenlijk zijn we de lijm , we doen het volk samenklitten.” Maar er is méér. Bertin: ,,We zorgen ervoor dat ons imago, onze uitstraling tot in de puntjes verzorgd is. Een beetje mystiek, een vleugje fantasie, wat raadselachtig allemaal.”
De vrouwen steken ook anderen aan met hun enthousiasme. Zij promoten heksenproducten – bier, kruiden – bij de handelaars, leggen contacten met zustergemeente Gagniéres in Zuid-Frankrijk, geven informatie over Laarne en Kalken aan Némes, Valkenburg, Vielsalm en vertellen de schoolkinderen dat heksen niet noodzakelijk stout hoeven te zijn. ,,We maken meteen duidelijk dat in Laarne veel gebeurd is in de loop der geschiedenis.” Met hun gilde proberen de heksen ook Kalken bij de projecten te betrekken. ,,We willen in beide gemeenten actief zijn. Nu voelen de Kalkenaars zich nog wat te weinig betrokken. Daar willen we wat aan doen. Er komt alvast een Kruidenpad in de Kalkense Meersen.” Kalkense novicen – jonge vrouwen die een heksenbestaan zien zitten – zijn welkom.